Що таке Surströmming, та як його їсти

Виготовляється він із салаки, виловленої виключно з Балтійського моря.

Как есть сюрстреммингПотім рибу поміщають в сильний розсіл приблизно на 20 годин, який забирає кров, голови видаляють, їх потрошать і поміщають в слабший сольовий розчин. Потім бочки поміщають в камеру з контрольованою температурою, підтримувану при 15 – 20 ° C. Консервування відбувається на початку липня і протягом п’яти тижнів після цього. За десять днів до готовності шведський Сюрстремінг поширюється серед гуртовиків.

Ферментація риби залежить від ферменту молочної кислоти в хребті, який активується при правильних умовах (температура і концентрація розсолу). Низька температура в Північній Швеції є одним з параметрів, що впливають на характер кінцевого продукту.

Ферментація триває в банці, що призводить до помітного роздування банки. До сучасних методів консервування купити Сюрстремінг можна було тільки з дерев’яних бочок і споживався він на місці. Оскільки навіть найменші літрові кеги могли протікати, surströmming закуповувався безпосередньо у виробників в невеликих кількостях для негайного споживання.

Традиційна «прем’єра Сюрстремінг» відбудеться в третій четвер серпня. У цей момент шведи розкривають свої банки з

сюрпризом – якщо у банки є невелика опуклість, не хвилюйтеся, це тому, що процес ферментації триває навіть після консервування оселедця.

Як правильно їсти сюрстремінг?

Не так, як американські співробітники BuzzFeed, які опублікували відео про те, як вони вперше спробували його, використовуючи такі слова, як «труп» і «підгузок» для опису запаху. Вони настільки розлютили одного шведського експерта, що він опублікував власну відеоінструкцію про те, з чим їсти Сюрстремінг.

Щоб розкуштувати шведський делікатес як слід, знадобиться ще кілька продуктів. Філе кладуть на тонкий хліб, намазаний маслом. Потім – шматочки мигдальної картоплі та нарізану цибулю. Все це згортають в рол (klämma) і їдять. Солодкуватий смак картоплі та цибулі нейтралізує різкий, смак риби. На півночі хліб намазують не тільки маслом, а й м’яким сиром з козиного молока (getmessmör).

Він справді має такий жахливий запах?

Запах у Сюрстремінга сильний, заперечувати це неможливо. Якщо вам це не подобається, є різні тактики, щоб максимально пом’якшити це. Один з них – відкрити банку під водою. Робіть це на вулиці. В ролі альтернативи, як тільки ви відкриєте банку, притримуйте ніс якомога ближче і зробіть глибокий вдих, щоб імунізувати себе – після цього ніщо не пахне погано.

Сюрстремминг как естьНе хвилюйтеся, він смачніший, ніж пахне після того, як ваші ніздрі подолають цей початковий шок.

Що ж, всі шведи їдять Сюрстремінг?

Правда, це не всім до душі. Традиційно, це частіше зустрічається в північній Швеції, і особливо на північно-східній береговій лінії навколо Високого узбережжя і далі на північ в регіоні Норрланд.

Купити Сюрстремінг від постачальника Ви можете в нашому інтернет-магазині Strange Food

Share